Opdagelse og etablering af trykning af bøger med bevægelige type markerer et paradigmeskift i den måde, hvorpå oplysningerne blev overført i vores samfund. Virkningen af udskrivning er sammenlignelig med udviklingen af sprog, opfindelsen af alfabetet, og opfindelsen af computeren så vidt dens virkninger på samfundet.
En stor forvandling til vores kultur blev bragt på grund af opdagelsen af trykpressen, der tilsyneladende oplyste os om hvad har var sker omkring os gennem informationer, bøger og andre trykte dokumenter. Som bliver tydelig, da processen blev opdaget.
Trykpressen spiller også en bredere deltagelse med distribution og overlapning af Bibelen kopier. Før i Korea og Kina, der var ingen tekster svarer til Bibelen, som kunne garantere en printer tilbage på de høje kapitalinvesteringer i en trykpresse, og så den primære form for udskrivning var træ blok udskrivning, som var mere egnet til korte kørsler af tekster som afkastet var usikker.
På anden punktet blev på grund af trykpressen, forfatterskab også mere meningsfuld. Det blev pludselig vigtigt, der havde sagt eller skrevet hvad, og hvad den præcise formulering og tidspunkt for sammensætning var. Herved den nøjagtige citerer af referencer, producerer reglen, “Én forfatter, et værk (titel), et stykke af oplysninger”. Før, forfatteren var mindre vigtigt, da en kopi af Aristoteles i Paris kunne ikke være identisk med et sted i Bologna. For mange værker før trykpressen var navnet på forfatteren helt tabt.
Det kan også hævdes, at udskrivning ændret som europæere troede. Med de ældre illuminerede manuskripter blev hovedvægten lagt på billederne og skønheden i siden. Tidlige trykte værker understregede hovedsagelig tekst og linje af argumentet. I videnskaberne markerede indførelsen af trykpressen et skifte fra det middelalderlige sprog af metaforer til vedtagelsen af den videnskabelige metode.
Generelt kom viden tættere på hænderne på mennesker, da trykte bøger kunne sælges til en brøkdel af omkostningerne ved illustrerede manuskripter. Der var også flere kopier af hver bog rådighed, således at flere mennesker kunne diskutere dem. Inden for 50-60 år, havde hele biblioteket af “klassisk” viden blevet udskrevet på de nye presser. Spredning af værker også ført til oprettelsen af eksemplarer af andre parter end den oprindelige forfatter, fører til formulering af love om ophavsret. Desuden, som bøgerne spredt i hænderne på folk, Latin blev gradvist erstattet af de nationale sprog. Denne udvikling var en af nøglerne til oprettelsen af moderne nationer.